370.000

22 mei 2007 · Blog ·

Na schooltijd nog even naar de bibliotheek. Ik deed het vaak en las er boeken en stripverhalen, bladerde door brochures, leerde kranten lezen aan een grote tafel waarop ook volwassenen hun nieuwsblad opensloegen. Soms keek er iemand verwonderd over z’n papieren. Naast de Volkskrant, waarmee een tiener al uit de toon valt, wilde ik ook nog weleens een gemeentelijk rapport doorbladeren. Het zal wel vreemd geleken hebben. Of juist veelbelovend. Een puber die kranten leest! Destijds stonden we aan de vooravond van de internetrevolutie. Enkele nieuwsbronnen hadden al een eigen website.Dat is nu zo’n twaalf jaar geleden. Tegenwoordig leest bijna geen enkele jongere nog een krant, want al het nieuws is snel, beknopt en de klok rond digitaal op te vragen. Ik weet nog dat de bibliotheek z’n eerste computer met internet kreeg. Voor een rijksdaalder kon je er een half uur gebruik van maken. Ik besloot een poging te wagen. Ver kwam ik echter niet, want ik wist niet hoe het werkte. Een half uur klikte ik op knoppen en typte ik van alles en nog wat, behalve een echt internetadres. Eigenlijk wist niemand nog van de hoed en de rand.

Op het moment van schrijven zit ik voor zo’n zelfde apparaat. Er is continue verbinding met internet en doordat dat zo vanzelfsprekend is, lijkt het alsof de opkomst van het wereldwijde netwerk al tot het verre verleden behoort. Een website oproepen is een kwestie van een paar seconden. Internet biedt je laagdrempelig toegang tot onvoorstelbaar veel educatieve, humoristische, confronterende, spannende, kwetsende en interessante informatie. Ik maak er veelvuldig gebruik van, onder andere voor het onderhouden van een eigen pagina (www.willembosma.nl).

Surfen – van de ene website naar de andere ‘zappen’ – is vooral een leuke bezigheid wanneer het nergens om gaat. Een zoektocht begin meestal met een bezoek aan een zoekmachine. Vul bijvoorbeeld je eigen naam in. Die van mij levert meer dan 370.000 resultaten op. Sinds enige tijd staat mijn eigen website boven aan de lijst. Maar ik lees ook over ene Willem Bosman (met een n), geboren te Utrecht op 12 januari 1672, opkoopman van de West Indische Compagnie en schrijver van onder andere ‘Nauwkeurige Beschrijving van de Guinese Goud-, Tand- en Slavenkust, enz.’ op de website van de bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Of een persbericht over de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau van een Willem Bosma uit het Friese Kollummerzwaag. En in Groningen volgt een naamgenoot de studie Staat- en Bestuursrecht en Internationaal Publiekrecht. Ik vind het prachtig om dit allemaal te ontdekken!