Miljoen

6 maart 2007 · Blog ·

Wat ik zou doen met een miljoen? De grootste boekhandel van het land bezoeken en daar alles aanschaffen wat ik graag wil hebben. Het moet dan wel om een onverwacht miljoen gaan, bijvoorbeeld de hoofdprijs van een loterij of een erfenis van een verre tante. Dan is het namelijk een verrassing en brengt het uitgeven ervan veel meer voldoening met zich mee. Met gespaard geld heb je rekening gehouden en in gedachten al lang aan andere, meer noodzakelijke dingen besteed.Enkele keren in het jaar trakteer ik mezelf op een uitje naar de boekenafdeling van de Bijenkorf in Amsterdam. Ik kan me er uren vermaken door langs de kasten te lopen, boeken vast te houden, deze door te bladeren, het papier te voelen en er af en toe aan de ruiken. Nieuw papier ruikt lekker (oud papier trouwens ook, maar dat is een ander verhaal). Ik heb eens een film gezien waarvan de hoofdrolspeler een boek maar hoefde aan te raken om zich de inhoud te kunnen ‘herinneren’, ook als hij dat boek nog niet eerder had gezien. Gelukkig heb ik dat talent niet meegekregen, want een boek ‘lezen’ in minder dan een seconde? Ik neem er liever de tijd voor.

De film voedt de droom alles te willen weten wat in boeken is vastgelegd. Dat maakt de inhoud van een roman nog aantrekkelijker dan het van zichzelf, door boek te zijn, al is. En met zulke ideeën is een boekwinkel een walhalla. Boeken lees ik in de eerste plaats voor de ontspanning en in de tweede plaats om de leerhonger in mij te stillen. En zo sta ik dikwijls om mij heen te kijken, vraag ik mezelf af hoe al die boeken zouden staan in m’n eigen boekenkast(en).

Een boekhandel als Polman is natuurlijk stukken kleiner dan de complete etage van de Bijenkorf, maar dat heb ik eigenlijk veel liever. Het aanbod is niet overweldigend en daardoor overzichtelijker. Een bepaald boek kan de ene week niets lijken en die keer daarop, wanneer je het opnieuw doorbladert, ineens iets wat je graag wilt hebben. En je blijft, hoe klein ook, steeds nieuwe ontdekkingen doen. Dat is in een echte boekhandel, die nog gezellig en rommelig mag zijn, veel leuker. Ik zou die beleving in elk geval voor geen miljoen kwijt willen raken.