Minimaliseren

11 februari 2013 · Blog ·

Wij zijn aan het minimaliseren. Ik las erover in de nieuwste editie van Radar+ en werd meteen enthousiast. Het idee is dat je alle spullen van de hand doet die je niet gebruikt. Of je nu iets weggooit, aan familie geeft of verkoopt, de bedoeling is dat alleen nuttige dingen en voorwerpen met emotionele waarde overblijven. Dat ruimt op!Iedereen wordt er gelukkiger van, is de ervaring. De een pakt het rigoureus aan en bekijkt nog een laatste keer al haar foto’s om ze vervolgens - naast heel veel andere dingen - definitief weg te doen. De ander stelde een ‘buy nothing year’ in, wat betekent dat je een heel jaar geen spullen koopt en het moet doen met wat er in huis aanwezig is. Zelfs tastbare cadeautjes voor jarigen zijn uit den boze. Het is even wennen, maar binnen enkele dagen heb je de smaak te pakken.
Wij zijn meteen voortvarend te werk gegaan. Op zolder, in slaapkamers, de hal, de keuken, de woonkamer en de schuur: als je goed kijkt staan in elk vertrek spullen die je, eenmaal weg, niet snel mist. Zelfs de tuin moest eraan geloven. Met sommige voorwerpen had ik moeite, want het kan immers zomaar gebeuren dat je net dat ene nodig hebt. Die knop omzetten en denken dat zoiets zelden gebeurt, kost moeite. Iedere horde gaat je echter makkelijker af en voor je het weet besef je dat je eigenlijk al veel te lang alleen maar aan het verzamelen bent geweest.
Minimalistischer leven heeft bij ons een opgeruimder huis als resultaat en we raken minder dingen kwijt. Daarnaast zijn we van plan tastbare cadeautjes te vervangen door ervaringen, bijvoorbeeld een theatervoorstelling, iets leerzaams ondernemen, een keer uit eten of de kinderen een fijne dag bezorgen. Kennis opdoen en mooie herinneringen voor later, zoiets is veel meer waard!