Open einde

1 november 2007 · Blog ·

Kasteel De Kinkelenburg (Bemmel, Gld.) krijgt in de nacht van 16 op 17 november tijdelijk een andere naam: Zweinstein. Ter gelegenheid van het nieuwste én laatste boek over Harry Potter zullen er enkele spannende activiteiten plaatsvinden. En precies één minuut na middernacht begint de verkoop van Relieken des Doods.Het boek, de laatste in een serie van acht, is vanwege de populariteit van de tovenaarsleerling al enige tijd op reservering verkrijgbaar. Miljoenen lezers willen weten wie er het leven laat. Schrijfster J.K. Rowling verklapte eerder dat er iemand sterft. Wie liet ze in het midden. Is het Harry zelf? Op internet is het verlossende antwoord snel gevonden. Niemand minder dan... nee, laat ik dat niet doen.

Misschien ga ik ook even naar Zweinstein. De boeken heb ik niet gelezen en met uitzondering van één bioscoopvoorstelling liet ik de films links liggen. Niet mijn ding. Ik houd niet zo van hypes. Alsof je moet omdat iedereen erin meegaat. Dan hoeft het voor mij niet meer. Totale onthouding is in zulke gevallen het beste. Je mist niets en zeggen dat je Harry Potter alleen van naam kent levert verbaasde gezichten op. Dat is pas vermaak!

Wat mij juist wel aan het onderwerp intrigeert, zijn de festiviteiten eromheen. De introductie van de nieuwste Harry Potter gebeurt bij nacht. Een slimme zet, want dat maakt van het boek iets bijzonders. Wie het straks in handen heeft, maakt deel uit van de wereld van Harry Potter. Het verhaal is ineens meer dan zomaar een verhaal. Het voelt anders.

Op dergelijke wijze zouden meer boeken onder de mensen moeten worden gebracht. Met het motto ‘Kom dichterbij’ of zoiets. Maak van de aankoop een belevenis. Voor de boekenwurm is een bezoek aan de boekwinkel al genoeg, maar de niet-lezer trek je zo misschien wel over de drempel. En de beginnende lezer stimuleer je om door te gaan. J.K. Rowling heeft met Harry Potter miljoenen mensen aan het lezen gekregen en dat is een hele prestatie. Van meet af aan ging het verschijnen van een nieuw verhaal gepaard met een dosis gezonde spanning en de nodige geheimzinnigheid. Het enige wat hier naadloos op aansluit, het stoppen van de serie in ogenschouw nemend, is een open einde.