Vulpennen

4 april 2007 · Blog ·

Ik kan het mij nog erg goed voor de geest halen: de blauwe vulpen waarmee we leerden schrijven op de basisschool. Een plastic standaardmodel van niet meer dan een paar gulden moet het zijn geweest. Met de schooljaren werd hij steeds kleiner en in groep acht was er van de pen nog maar een stompje over ter grootte van een inktpatroon. Het schrijven leed er evenwel niet onder. Sterker nog: ik heb nooit meer iets anders gewild. Tot op de dag van vandaag schrijf ik het liefst met vulpennen.Het kan niet anders dan dat zoiets opvalt. Vroeger schreef men veel vaker met een vulpen. De balpen, waarvan een gemiddeld huishouden tegenwoordig tientallen in huis heeft, was toen nog niet uitgevonden. Nu is dat soort schrijfgerei bij een willekeurige promotieactiviteit gratis mee te nemen. Een balpen maakt van schrijven iets oppervlakkigs en dat doet de bezigheid die van nature zoveel charme in zich heeft geen goed.

Mijn vriendin weet wat ik het liefst gebruik. Ze heeft me een paar maanden geleden verlekkerd in een brochure van het pennenmerk Waterman zien bladeren en hoefde vervolgens niet lang na te denken over wat ze voor mijn verjaardag mee zou brengen. Het was een cadeau van de hele familie: een mooie zwarte vulpen met details van echt goud. Net iets zwaarder dan andere types, waardoor hij lekker in de hand ligt. Van Boekhandel Polman kreeg ik er een pot inkt bij. Mijn verjaardag kon niet meer stuk!

Schrijven met een vulpen is echt anders. Elke beweging is sierlijk, ieder woord heeft ineens iets elegants en de overdracht van vulpenneninkt op papier is als een kus van twee geliefden. De vulpen gaat een relatie aan met zijn gebruiker, omdat de punt naar diens hand gaat staan en het daardoor voor anderen haast onmogelijk is om er even mooi en verfijnd tekst mee te schrijven. Dat maakt van een vulpen een unieke pen, bedoeld om het verhaal van één persoon vast te leggen.

Niet in de laatste plaats speelt ook sentiment een rol. Van vele grote schrijvers is bekend dat zij de eerste versies van hun boeken met een vulpen schreven. Dat inspireert mij. Het gereedschap heb ik al, nu de woorden nog.